Friday May 26, 2023

Gekooide geesten: school als dierentuin - Aflevering 3 in de serie over het juridisch handboek

Gekooide geesten: school als dierentuin

Stel je eens een dierentuin voor, waar prachtige dieren worden gehuisvest. Ze zijn omringd door betonnen muren, beperkte ruimte en hun natuurlijke leefomgeving is ver te zoeken. In deze kunstmatige omgeving worden ze getraind om kunstjes te vertonen voor het vermaak van de bezoekers.

Hoewel we dierentuinen bewonderen en genieten van de schoonheid van de dieren, realiseren we ons vaak niet dat deze wezens in werkelijkheid gevangen zitten en hun ware aard niet kunnen uiten.

Ironisch genoeg kunnen we een vergelijkbare parallel trekken met ons onderwijssysteem. Scholen, die bedoeld zijn om kennis en vaardigheden over te dragen, kunnen soms fungeren als dierentuinen waarin kinderen gevangen zitten in een onnatuurlijke leeromgeving. In plaats van hun ware aard te ontdekken en hun potentieel te ontplooien, worden ze gedwongen om kunstjes te leren en zich aan te passen aan de rigide structuur van het schoolsysteem.

Net zoals dieren in een dierentuin beperkt worden in hun bewegingsvrijheid, worden kinderen in scholen vaak beperkt in hun eigen ontwikkeling. Ze worden geplaatst in klaslokalen met muren die hun horizon begrenzen en hun creativiteit en nieuwsgierigheid inperken. In plaats van te leren door te verkennen en te ontdekken, worden ze geconditioneerd om te leren binnen de grenzen van gestandaardiseerde curricula en toetsen.

In de dierentuin worden dieren getraind om te gehoorzamen en trucjes uit te voeren voor voedselbeloningen. Op dezelfde manier worden kinderen in scholen vaak gedwongen om te voldoen aan strikte regels en verwachtingen, en worden ze beloond met cijfers en certificaten. Het belang van intrinsieke motivatie, passie en autonomie wordt vaak over het hoofd gezien, waardoor kinderen het gevoel krijgen dat ze alleen waardevol zijn als ze presteren volgens de maatstaven van de school.

Een ander belangrijk aspect van dierentuinen is dat ze de illusie creëren dat de wereld niet groter is dan de muren die hen omringen. Dieren in gevangenschap verliezen het besef van hun natuurlijke habitat en worden afgesneden van de bredere wereld waarin ze oorspronkelijk thuishoren. Op dezelfde manier kan het schoolsysteem kinderen het idee geven dat de grenzen van het klaslokaal hun enige werkelijkheid zijn. Ze verliezen het besef van de oneindige mogelijkheden en kansen die buiten de schoolmuren op hen wachten.

Het is van cruciaal belang dat we erkennen dat kinderen geen gekooide geesten moeten zijn, gevangen in de beperkingen van het schoolsysteem.

We moeten streven naar een onderwijsomgeving die ruimte biedt voor creativiteit, nieuwsgierigheid en het ontdekken van de eigen unieke talenten en interesses. Kinderen moeten worden aangemoedigd om hun ware aard te uiten, om te groeien en te bloeien in een omgeving die hen stimuleert in plaats van hen te beperken.

Laten we de muren van de "dierentuin" afbreken en kinderen de vrijheid geven om de wereld buiten de school te verkennen. Laten we hen inspireren om hun eigen pad te volgen, hun passies na te jagen en zichzelf te ontwikkelen tot zelfbewuste individuen die in staat zijn om bij te dragen aan de samenleving op hun eigen unieke manier.

De wereld is groter dan de school, en de mogelijkheden zijn werkelijk eindeloos. Laten we de gekooide geesten bevrijden en hen in staat stellen om hun volledige potentieel te bereiken, zodat ze kunnen floreren in een wereld die voor hen openligt.

---------

Ik ben jurist en gespecialiseerd in onderwijsrecht en hoogbegaafdheid. Wil je meer weten? Kijk dan op mijn eigen website https://tinyurl.com/3wzbuffn

Je kunt je daar ook opgeven voor de nieuwsbrief, dan ontvang je GRATIS het dossier "hoogbegaafdheid en onderwijsrecht" in je mail. Of voor interessante blogs over onderwijsrecht op https://tinyurl.com/28vjefh7

Wil je mijn boek 'Hoogbegaafde kinderen leren vanzelf' bestellen? Dat kan via: https://tinyurl.com/ycxrsm8k

Of de online masterclass passend onderwijs volgen: https://tinyurl.com/52vakry7

Een consult boeken kan via: https://tinyurl.com/554ecnmb

 

Comments (0)

To leave or reply to comments, please download free Podbean or

No Comments

Copyright 2022 All rights reserved.

Podcast Powered By Podbean

Version: 20240320